Waarom koolhydraatarm?

Er zijn tal van redenen waarom je zou willen overschakelen naar een koolhydraatarmer eetpatroon. Misschien wil je je overtollige kilo’s kwijt of wil je na een succesvol dieet je gewicht onder controle houden. Maar het beperken van koolhydraten (= suiker) heeft niet alleen een voordelig effect op je gewicht. Het is goed voor je algemene gezondheid. Iedereen weet dat suiker ongezond is. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat het de producten zijn die we dagdagelijks bereiden die vol zitten met suikers?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers en zetmeel die in ons voedsel zitten. Maar we moeten een onderscheid maken tussen enkelvoudige en meervoudige koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten vind je in fruit, melk en groenten, maar ook in producten waar suiker in zit, zoals frisdrank, koekjes en snoep. In fruit, melk en groenten zitten ook vezels, mineralen en vitaminen. De tweede groep heeft die belangrijke voedingsstoffen niet: je lichaam heeft er verder niets aan. Meervoudige koolhydraten kosten het lichaam meer energie om in glucose om te zetten. Verder heb je nog vezels: dit zijn onverteerbare, meervoudige koolhydraten die nauwelijks calorieën leveren.

Hoe gaat ons lichaam om met koolhydraten?

Wanneer je eet, wordt je voeding omgezet in glucose en stijgt het glucosegehalte in je bloed. Bij koolhydraten gebeurt dit sneller dan bij eiwit of vet. Je lichaam maakt vervolgens insuline aan om de bloedsuikerspiegel te regelen en ervoor te zorgen dat je energie hebt. Een teveel aan koolhydraten wordt omgezet in lichaamsvet.

Koolhydraten kunnen een lage of een hoge glycemische index hebben. Dit is een maat voor de snelheid waarmee glucose uit koolhydraten in het bloed beschikbaar komt. Koolhydraten met een lage glycemische index doen de bloedsuikerspiegel langzaam stijgen en dalen, waardoor je langer een verzadigd gevoel zal hebben. Voorbeelden van voedingsmiddelen met een lage glycemische index zijn vezelrijke producten zoals volkorenbrood, groenten, fruit, peulvruchten en noten.

Wat als ik mijn koolhydraatinname beperk?

Wanneer je koolhydraatrijke producten vermijdt, dan is je lichaam zijn belangrijkste energiebron kwijt. Aangezien je energie nodig hebt om te functioneren, zal je lichaam op zoek gaan naar een andere energieleverancier. Er zijn 2 kandidaten: eiwitten en vetten. We willen echter vermijden dat het lichaam eiwitten (lees: spierweefsel) gaat afbreken. Om dit te vermijden is het belangrijk om voldoende eiwitten op te nemen, deze beschermen de spieren. Je lichaam zal dan overschakelen op het verbranden van de vetcellen om zo aan de nodige energie te geraken.